wtorek, 22 września 2015

Chleb z twarogiem i jogurtem





Zawsze chciałam sama upiec chleb. Było już wiele prób, ale ta jako pierwsza się udała! Chlebek jest przepyszny i długo świeży. Przepis wzięłam z tej strony. Ja jednak użyłam tylko mąki tortowej, gdyż nie udało mi się na zakupach odnaleźć pszennej pełnoziarnistej. Do roboty!


  • 350g mąki pszennej 
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
    (lub tylko 500 g mąki pszennej)
  • 20 g świeżych drożdży (9g suchych)
  • 180g twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 150g ciepłego mleka
  • 50g roztopionego masła/margaryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

1. Drożdże rozmieszać w 150g ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. DOTYCZY TO DROŻDŻY ŚWIEŻYCHW przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w płynie. 
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać obydwie mąki (lub jedną), drożdże (jeśli używamy suchych), sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg. 
3. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka. Uformować w rękach owalny bochenek.
Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Oprószyć go z wierzchu mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

5. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.

SMACZNEGO! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz