wtorek, 24 listopada 2015

ŁACIATE BABECZKI Z KRÓWKAMI



Te babeczki są przepyszne! Pewnego dnia oglądałam przepisy na internecie i zobaczyłam to cudo! Musiałam je zrobić :) Są mięciutkie, idealnie słodkie, a do tego krówka w środku smakowcie się ciągnie. Idealne do kawki, herbatki i do torby na wynos :) Patrząc jak powoli na dworze robi się coraz zimniej, a niedługo zacznie już padać śnieg (ból głowy nigdy nie kłamie! :) ) ciepło rozchodzące się z piekarnika i piękny zapach wypieku jest idalnym pomysłem na spędzenie popołudnia :)

Składniki:
- 125 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżeczka na później do masy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 12 cukierków toffi

1. Margarynę rozpuścić razem z cukrem i ostudzić.
2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dosypać sól.
3. W osobnej miseczce wymieszać jajka z mlekiem.
4. Do miski z mąką, proszkiem i solą, dodać masę jajeczno-mleczną oraz ostudzoną margarynę z cukrem. Wszystko wymieszać.
5. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżeczkę kakao, a do drugiej łyżeczkę mąki. Wymieszać.
6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich dodać kilka łyżeczek każdej z mas (najlepiej dodawać po jednej łyżeczce białej lub czarnej do każdej papilotki aż do skończenia masy, a potem działać z kolejną; w ten sposób unikniemy sytuacji, że zabraknie nam którejś masy lub będzie jej za dużo).
7. Do każdej masy wcisnąć po jednej krówce i w razie potrzeby przykryć ciastem z góry. Krówka musi być w nim zanurzona.

8. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz