piątek, 4 grudnia 2015

ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Drożdżowo - kruche rolgaliki z marmoladą. Słodziutkie, idelane do gorzkiej herbaty bądź kawy. Ciasto tak naprawdę używam do robienia pasztecików, jednak jest ono tak pyszne, że postanowiłam zrobić z niego rogaliki. Sprawdziło się świetnie :)

Składniki:
- 500 g mąki (ja do wypieków drożdżowych używam pszennej typ 650)
- 14 g świezych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- ulubiona marmolada

1. W garnuszku podgrzewać pół szkl. mleka z margaryną, tak długo, aż się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
2. Z 1/4 szkl. mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru oraz drożdży zrobić zaczyn.
3. Gdy mleko będzie letnie dodać do niego dwa jajka i dokładnie wymieszać (dlatego tak ważne jest, aby masa mleczna lekko przestygła, gdyż w gorącej z jajek zrobi nam się jajecznica ;])
4. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, łyżeczkę cukru, gałkę muszkatołową i śmietanę. Dodać mleczno-margarynowo-jajeczny płyn i wyrobić elastycznie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.
5. Odstawić w ciepłe miejsce w miseczce przykrytej szmatką/folią do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Ciasto podzielić na średnie kule, które należy rozwałkować na okrągły placek. Dzielimy go na trójkąciki, takiej wielkości, jakiej chcemy mieć rogaliki. Jak duże - to na 4, średnie - 6, małe - 8 itd.
7. Na każdym trójkąciku ułożyć łyżeczkę marmolady i zwijać.
8. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć szmatką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
9. Piec w 180 stopniach (bez termoobiegu) aż się zezłocą. Trwa do ok 15 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz