czwartek, 26 listopada 2015

Kurczak w cieście francuskim



Ulubione danie narzeczonego :) Kiedyś znalezione i zrobione na rocznicę. Do dzisiaj szykuję je tylko na wyjątkowe okazje :) Dzięki temu, że kurczak zawinięty jest w ciasto francuskie mięsko pozostaje soczyste. Danie podaję z sałatką z fetą, a dla M. dodatkowo ziemniaczki z piekarnika, gdyż sama pierś Mu nie wystarcza :)

Składniki (na dwie porcje):
- dwie piersi z kurczaka
- ok. 100 g szpinaku mrożonego
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz lub vegeta
1. Na patelnii rozpuść masło i usmaz szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć tak długo, aż ze szpinaku wyparuje cała woda. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wymieszać (warto ją wpierw zahartować).
2. Piersi z kurczaka opłukać i oczyścić ze wszystkich farfocli :) W środku każdej zrobić kieszonkę, w którą należy włożyć szpinak.
3. Piersi posypać vegetą lub solą i pieprzem.
4. Płat ciasta przekroić na pół. Na środku każdego ułożyć pierś z kurczaka. Następnie zrobić nacięcia od boku ciasta do piersi (ważne aby bylo ich tyle samo z każdej strony), dwa pierwsze i ostatnie ułożyć na piersi, a następnie naprzemiennie nakładać na siebie powstałe paseczki (PATRZ ZDJĘCIA).
5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można na wierzchu posmarować jajkiem.
6. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz